Úvod do světa antropofagie

25.12.2015 15:03

 

Říká se, že člověk je od přírody masožravec. A je masožravcem rád. Maso vepřové, hovězí, skopové, mořské plody, ale i červi, larvy, kobylky, žáby, v některých zemích psi, kočky, opice. Mnoho druhů masné potravy v něm budí chuť i zvědavost. A nijak ho nepobuřuje. Pouze maso lidské patří do úplně jiné kategorie. Ale je ta „jiná“ kategorie překážkou? Jak poznáme, snad pouze překážkou zdravotní (humánní prionové infekce), nikoliv morální, mravní či psychickou.
Slovo antropofagie je složeno ze dvou částí. Anthropos (člověk) a phagein (pojídat).  Jedná se o technicky přesný termín, používaný již v 5. století A.C.N. historikem a letopiscem Hérodotem a v dnešní době historiky, přírodovědci i antropology.
Široké veřejnosti je ale spíše znám výraz kanibalismus. Autorem tohoto termínu se stal Krištof Kolumbus. Když přistál u Malých Antil, v dnešní karibské oblasti, mezi kmeny nalezl lidi, kteří sami sebe nazývali „cariba“. Španělé se domnívali, že je to název jejich kmene, ale ve skutečnosti šlo o výraz znamenající „statečný“ nebo „neohrožený“. Španělé měli potíže vyslovit cariba  a říkali místo toho caniba. Stačilo jen malinko a slovo kanibal bylo na světě. Takhle je vznik slova kanibal popisován a přebírán po mnoho let. Nabízím jiné vysvětlení. Logické. Španělům vůbec nečiní potíže vyslovit písmenko "er". Tedy ani slovo cariba. Spíše by dle své výslovnosti spolkli písmenko "b" a vzniklo by slovo carriva. Ze zkomolení slůvka cariba na caniba nejspíše můžeme tedy podezřívat úplně jinou národnost. Anglickou?
Kanibalové pojídali lidské maso. Slovo kanibalismus se stalo pro lidojedství univerzálně používané.
Antropofagie byla s postupem času odborníky i laiky zaznamenávána a rozdělena do mnoha skupin. Známe antropofagii rituální, magickou, náboženskou, byla spojena s hanobením menšinových skupin, s čarodějnictvím, jako symbolický akt, je znám kanibalismus labužnický, také vzniklý v extrémních podmínkách (hladomor, přírodní katastrofy, obležení města), kanibalismus válečný…
Ráda bych se v příštích vydáních věnovala kanibalismu patologickému. Za posledních dvacet let bylo celosvětově odhaleno na sto šedesát sériových vrahů, mezi kterými byli mnozí i kanibalové. Připomenu Vám jak ty slavné a všem známé případy, tak i ty méně známé a možná o to hrůznější.
Kanibalismus je velmi široký pojem a z mnoha úhlů, které já nemohu v písemné podobě sama nikdy dobře pojmout. Proto si Vás dovolím občas upozornit na nějakou knihu, událost či webové stránky, kde si můžete podle svého uvážení přečíst o tom, co se dělo, ale i děje v tzv. moderním světě, ve kterém se člověk povyšuje nad ostatní tvory nejen svojí chytrostí a umem, ale i stvořením hladomoru, genocidy a jiných hyenismů.