Олеся Мостовщикова (Olesja Mostovščiková)

11.02.2016 10:30

Куйбышевский районный суд
г. Иркутска


26.11.2009

Včera Kujbyševský soud vynesl rozsudek nad 27 letou ženou, která byla shledána vinnou z vraždy a kanibalismu.
Olesja Mostovščiková, narozena roku 1981, zabila svoji známou sekerou v opilosti, protože se pohádaly. Oběť nemohla z domu hostitelky utéci. Byla příliš opilá.
Olesja se začala nejdříve "bavit" tím, že do Taťjany Romančukové kopala. Neulevovalo jí to, vyzbrojila se sekerou a kuchyňským nožem. Forenzní znalec uvedl, že ve zbytku těla našel 51 bodných a řezných ran. 33 letá Taťjana zemřela na místě na následky poranění, které byly neslučitelné se životem. Jednalo se zejména o uzavřené poranění lebky, subdurální krvácení a následný otok mozku.
Svědkem této strašlivé události byl syn Olesji a její kamarádka. Dítě, které sedělo v místnosti, bylo nuceno nejen pozorovat, jak opilá matka zachází se sekerou a nožem, ale i poslouchat smrtelný křik oběti a vidět její umírání. Když matka osmiletého Iljuši Taťjanu zabila, uřezala jí obě uši, prsty vydloubala oči a tyto "trofeje" hodila do ohně.  Potom se rozhodla poklidit dům a poslala synka pro vodu na umytí podlah. Iljuša odmítal opustit byt a schoval se celý zmáčený krví v kuchyni. "Hodná" maminka zašla pro vodu za něj. Kamarádka Julie byla rozhodnutá co nejdříve z bytu Olesji odejít. Bála se, že se stane další obětí vraždy a kanibalismu. Nejdříve ale pomohla s úklidem mrtvoly.
Obě mladé ženy již měly společnou zkušenost s alkoholem. Zkušenost s odstraněním a utajením mrtvol jim chyběla. Nejprve tělo odtáhly do kůlny. Pak je vrátily do domu a hodily do sklepa. Chtěly je řádně svázat k sobě provazem, ale to se nedařilo. Tak je nakonec stejnými nástroji, kterými Olesja vraždila, rozkrájely na kousky.
Za týden došlo k pořádnému rozruchu. 6. 3. 2009 byla spáchána vražda a 13. 6. 2009 našli bezdomovci v kontejneru dvě ženské nohy.
Ten celý týden obě kamarádky pily mnoho alkoholu. Vodku a pivo a "hrály" si s mrtvolou. Jak uvedly, prožívaly "dobrodružství". Někdy samy dvě a někdy s pánskou společností. 7. 3  uvařily rýži, zašly do sklepa, odřízly kus masa ze stehna oběti a opekly jej na cibulce. Společně vše snědli. Jen malý chlapec odmítal jíst a byl hladový. Věděl, z koho maso pochází.
Zločin bylo nutno vyšetřit. Poté, co byl objeven v koši na rohu ulice Bestuževa a Osvobození pytel s lidskými ostatky, vyšetřovatelé povolali do služby psa Milana. Ten je dovedl k beznohému a zohavenému trupu ukrytému v soukromém domě na ulici Osvobození. Psí detektiv přivedl své kolegy na místo, kde byla mrtvola první noc, potom do podzemí a nakonec do místnosti, kde bylo postupně porcováno. Na sporáku bylo ještě čerstvě ogrilované maso.
Vyšetřovatel Alexej Lukin uvedl, že obviněná v průběhu výslechů a konfrontací hovořila pravdu a podala všechna svědectví. Kála se, plakala a bála se, že se bude muset u soudu podívat rodičům oběti do očí. Zavražděná byla sice chronickou alkoholičkou, ale pocházela z dobré rodiny.
Syn, nyní již obžalované, nebyl vyslýchán. Chlapec žil po zatčení matky u své tety. Ta vypověděla, že je velmi stažený do sebe, v noci křičí a odmítá jakékoliv odpovědi na otázky, které se týkaly jeho matky. Dítě již prožilo mnoho bolesti. Na Nový Rok se mu v deliriu tremens oběsil otec a na Mezinárodní den žen mu matka připravila takovou "hostinu".
Forenzní psychiatrické vyšetření obžalované bylo provedeno v nemocnici a prokázalo její plnou příčetnost a zodpovědnost za své činy. Olesja na svoji obhajobu řekla, že vše vykonala pod silným vlivem alkoholu.
Kujbyševský okresní soud v Irkutsku, kterému předsedal soudce Alexander Fink, odsoudil Olesju Mostovščikovou k odnětí svobody na osm let a sedm měsíců v trestanecké kolonii.

https://as.baikal.tv/pages/news/one.php?newsid=2009112410
(Obrázky jsou na stránce dole)