Людоед-убийца? Николай Шадрин (Nikolaj Shadrin)

02.01.2016 17:44

Moskva 21.2. 2012

Před několika měsíci byly nalezeny na západě Moskvy části těl. Lidé velmi spekulovali o původu ostatků. Někteří mínili, že nesnězené části těl rozhazuje po hlavním městě nějaký kanibal. A 17.5. 2011 bylo jasné, že to není žádný vtip.

Kdy se v Moskevském vodojemu a na skládce objevily první ostatky není známo. Některé zdroje říkají 2.5. 2011 a některé 4.5. 2011. Lišila se data úmrtí lidí, kterým patřily končetiny ( většinou se našly části paží, nohou, výjimku tvořila hlava muže - asi čtyřicátníka).
Předpokládalo se, že někteří byli zabiti v polovině dubna a někteří na začátku května.  17. května bylo oznámeno, že podle identifkace otisku prstu byla poznána jedna z obětí - čtyřicetiletý  Ilja Jegorov, který se nedávno vrátil z výkonu trestu do Moskvy z Rostova. 
 Nebylo známo, zda tělesné pozůstatky patří jednomu člověku nebo obětí bylo více. Ani jedno ani druhé vyšetřovatel nepotvrdil ani nepopřel. Policie prošetřovala všechny kontakty Jegorova, procházela doupata, kde se scházeli bývalí  vězni, bezdomovci a alkoholici. S největší pravděpodobností poslední hodiny svého života Jegorov strávil  v bytě číslo 7 na ulici Oleko Dundiče.
Byl to takový nehezký kumbál.  S jeho majitelem Nikolajem Shadrinem ležel Jegorov v psychiatrické léčebně. Při prohledávání bytu byly nalezeny stopy krve, vojenská lopatka a další nástroje, kterými údajně tělo bylo rozřezáno, stejně jako řeznický hák, zavěšený místo lustru. A co je nejpodstatnější - v mrazničce našli policisté játra, která podle předběžného posouzení patřila člověku. Další kus jater našli usmažený na pánvi. Shadrin byl zatčen a vzat do cely předběžného zadržení. Zmrazená a opečená játra šla na expertízu. Podle jednoho zdroje zadržený přiznal, že zabil a snědl Jegorova. Jiné zdroje tvrdí, že kamarád zemřel sám a on jen snědl jeho ostatky. Někteří hovořili o mučení Jegorova. Vyšetřovatelé museli vše prošetřit a objasnit. 

Média zatím psala o minulosti Shadrina. Matka podezřelého, osmdesátiletá Viktoria Shadrina pověděla novinářům, že její muž Valerij byl schizofrenik. Na začátku manželství to nevěděla a porodila mu dvě děti. Starší Věru a mladšího Nikolaje ( datum jeho narození je nejisté, ale většina zdrojů uvádí, že je mu nyní 40 let.). Věra se dobře učila, studovala hudbu a nevykazovala žádné zvláštnosti. Nicméně ve věku 32 let zemřela ( snad po komplikacích  potratu, snad se prý utopila ve vaně). Nikolaj měl také svá nadání. Dobře maloval, studoval bojová umění. Ale na rozdíl od své sestry studiem netrávil tolik času. Po ukončení střední školy pracoval v zahradnictví, ale brzy jej to přestalo bavit a od té doby již nikde nepracoval a nikde nestudoval.  Učitel na něj vzpomínal jako na krutého. Byl zlý na své spolužáky, bil je a považoval to za dobrou zábavu.  Ve věku 12 let byl Nikolaj hospitalizován na psychiatrické klinice s diagnózou schizofrenie. Ve 20 letech začal pít alkohol a jeho onemocnění se vážně zhoršilo. Vodil si domů kamarády - alkoholiky. Z tohoto důvodu od něj utekla těhotná přítelkyně do Petrohradu, kde stále žije se svojí dcerou.  V roce 2001 byl Shadrin přistižen v obchodě při krádeži. Protože již měl na svém kontě krádež munice, soud k jeho přestupku přistoupil přísně. Shadrina poslal do nemocnice na ochrannou léčbu. Od té doby docházel na léčení pravidelně, ale tvrdil, že všechny léky mu sžírají žaludek. Kupodivu v tomto období netrpěl Shadrin žádnými finančními potížemi. V roce 2007 mu bylo přiznáno 20 tisíc rublů (na základě čeho mu tyto peníze byly přiznány nikdo nedokázal říci). Kromě toho v letech  2004-06 byl jeho matce přidělen nový byt. Nechtěla bydlet se svým násilnickým synem. Dostala nový byt v tom samém vchodě. Byl to velmi pěkný, 16cti patrový dům. Podle některých zdrojů žena požádala o přidělení nového bytu po nálezu mrtvého těla u vchodu. Byl to jeden ze Shadrinových společníků, ale vrah nebyl nikdy dopaden. Sousedé vypovídali, že za střízliva se Shadrin choval velmi slušně. Byl galantní k ženám a při pozdravech se ukláněl. Ale střízlivého jej viděli zřídka. Když se opil velmi zajímavě se bavil. Okno používal jako toaletu a jeho výkaly padaly na zem. Zabil svého psa a rozervané kusy také vylétly z okna ven. Podle sousedů často zbil svoji matku a ta si jednou za měsíc kupovala nové brýle. Ale nicméně ona ho stále kryla a říkala, že na ni vztáhl ruku jen jedinkrát.  Při analyzování všech informací vzniká před očima obraz rozervaného alkoholika, jednoho z těch, které je možno potkat na nádraží nebo u odpadových kontejnerů. Je to tak? Není?
V tisku se nejvíce objevovala jedna z fotografií, na které Shadrin opravdu vypadá divně. Ale tato fotka byla zjevně zastaralá. ( zachytila ho na ní jeho dávno zesnulá sestra). Pokud se podíváme na novější fotografie z vyšetřování, Shadrin na nich vypadá " jako umělec". Stejný dojem z něj měl jeden z jeho nepřizpůsobivých kolegů, který dal souhlas s vyfocením do tisku. Reportéři se dozvěděli, že Shadrin psal filosofické básně (někdy přímo na stěny bytu). 

Nelze lékaře ani právní orgány vinit z toho, že by nebrali na zřetel Shadrinovu schizofrenii. Zaměstnanci neuropsychiatrické poradny, kteří sledují Shadrina od dětství o něm hovoří, jako o starém známém. Matka často volala lékaře, když nebylo synovi dobře a bála se o jeho stav. Ve skutečnosti, jak je popsáno, Shadrin vypadal vcelku dobře. V  mládí se násilných činů nedopouštěl ( informace o házení různých předmětů z okna, zabití psa, bití matky - to jsou nepodložené výpovědi sousedů).
Možná, že kdyby lékaři Shadrina zkoumali více a lépe, měli by čas si všimnout, že jen nebezpečný pro ostatní a dokonce by tím zabránili jeho kriminalitě. Ale k tomu nestačila návštěva lékaře okresní nemocnice.  Chtělo to dlouhodobou individuální péči vysoce kvalifikovaného odborníka.

18.5. 2011 bylo zjištěno, že v kanalizaci u domu číslo 13 na ulici Oleko Dundiče plavou nohy bez chodidel. Oddělené od těla asi před dvěma týdny. Vyšetřovatelé se domnívali, že nohy patřily zavražděnému Jegorovi. Jeho tělo nebylo ještě nalezeno celé. Předpokládá se ale, že policie snad bezdůvodně nebude všechny ostatky, které se nalezly na západě Moskvy připisovat Shadrinovi. Vyšetřování postupovalo pomalu a opatrně. Mluvčí správního obvodu Markotsev řekl: " Možná, že tyto fragmenty těl voda přinesla z jiných obvodů Moskvy."
Toto prohlášení samozřejmě vyvolalo pobouření u veřejnosti. Vyšetřovatelé a detektivové museli začít ke své práci přistupovat zodpovědně. Teoreticky bylo možné vyloučit i Shadrinovu vinu. Protože je psychicky nezdravým člověkem, mohl se k vraždě přiznat neopodstatněně. Kromě toho je možné, že ne všechny ostatky patřily Jegorovi....

Zdá se, že celá situace vyžaduje řádné vysvětlení! Dostalo se ho však obyvatelům Moskvy? Verdikt Dorogomilovského soudu zněl takto:

Nikolaj Shadrin je obviněný z vraždy (oddíl VII., hlava 16, §105 Vražda) a krádeže (oddíl VII., hlava 21, §161 Oloupení):
" Žalovaný zabil svého přítele, jeho tělo rozčtvrtil, rozházel zbytky po Moskvě a ponechal si pouze játra oběti. Z nich uvařil ragů. Na tuto večeři pozval i své kamarády."

Zároveň však Shadrina soud vyňal ze zodpovědnosti pro jeho onemocnění.

Odsouzený i svědek řekli před soudem, že k vraždě a kanibalismu došlo z důvodu sexuálního obtěžování Shadrina Jegorovem. 
Jakmile bude léčba u konce, Nikolaj Shadrin se opět vrátí do ulic Moskvy...