Алексaндр Владимирович Бычков (Aleksandr Vladimirovič Byčkov) - maniak z Penzy

12.02.2016 09:14

V Povolží dokončují vyšetřování trestných činů, jejichž povaha by mohla otřást i nejsilnější duší a i tím, kdo má nervy z oceli. Třiadvacetiletý Alexander Byčkov je obviněn z vraždy nejméně devíti lidí. A následného kanibalismu. Kuchal lidská těla, pojídal jejich vnitřnosti. Chtěl zapůsobit na svoji milou. I když tu už sníst nestihl.

Podle oficiální vyšetřovací zprávy lidojed zabíjel a jedl převážně bezdomovce. To vše v regionu Penza (město v Rusku).  Něco snědl a něco pohřbil poblíž města Belinski.  K vraždění, které se odehrávalo v letech 2009-2011 používal obyčejný kuchyňský nůž na porcování masa.

Zločiny způsobily obrovské veřejné pobouření. Podle místního tisku byli obyvatelé velmi rozrušeni pro nečinnost policie a vyšli do ulic. Na náměstí města Belinski vyvolávali příjmení šéfa místního policejního sboru "Bastrykin". Chtěli, aby odstoupil a celý policejní sbor byl rozpuštěn. Hněvivým lidem se Bastrykina podařilo i najít. Ale nakonec se „boj“ přesunul na sociální sítě a různá online fóra.
A tak městečkem šly zvěsti, že Byčkov vede určitě nějaký gang, který vraždí kvůli prodeji orgánů a zbytky lidských těl jí. Šetření prokázalo, že tomu tak není.
Na místě, kde byla provedena rekonstrukce trestných činů, ukázal Byčkov vyšetřovatelům pohřebiště, kde se našly lidské ostatky. Jen ve dvou případech chybělo srdce a játra. Vše bylo použito na přípravu jídla. Tedy o využití orgánů k transplantaci se přestalo na internetu psát. A tak se rozebíralo téma, že může jít o velmi vzácnou nemoc, poruchu, která bohužel existuje v nešťastné matičce Rusi.

Kanibal se na své „výkony“ velmi pečlivě připravoval.  Studoval dokonce kriminalistickou literaturu. „Studoval jsem přípravu trestných činů, jaké nástroje mám použít a jakým způsobem vše provést. Studoval jsem osoby, které spáchaly mnohonásobné vraždy.“  Zvládal různé strategie a metody trestných činů, včetně „úklidu“ těl obětí.

Obyvatelé městečka nebyli na policii naštváni neprávem.  Čekala totiž několik let docela v klidu a na stopu Byčkova se dostala náhodou.  Vyšetřovatelům pomohl sám pachatel. 
V lednu roku 2012 rozbil Alexander Byčkov okno v železářství a ukradl peníze, kuchyňské nože a jiné věci v celkové hodnotě asi deset tisíc rublů. Byl chycen a vyslýchán pro krádež. A on sám začal najednou hovořit o mrtvolách, které zakopal ve svém domě.
Při prohlídce jeho domu našli policisté deník, ve kterém byly všechny vraždy detailně popsány. Podle těchto záznamů se dalo usoudit, že Byčkov zavraždil jedenáct obětí, ale pozůstatky dvou těl nikdy nalezeny nebyly.

Lidojed Alexandr četl velmi rád a pozorně detektivky a díval se na filmy s kriminální tématikou. Na svůj „lov“ chodil pouze v letních obdobích, kdy krajinou putovalo mnoho cizích lidí z Tádžikistánu za prací. Dokonce se podařilo svést vyšetřování na špatnou cestu. Tádžikové totiž svým „něžným“ chováním působili mnoho výtržností a tak podezření z vražd padlo na jejich hlavu. Jeden z nich byl (neprávem) obviněný a zavřený do místního blázince za účelem léčby.
Ale k vraždám docházelo i nadále… Když byl, jak jsem již psala zcela náhodou, Alexandr Byčkov chycený, nejdříve se jím zabývali psychologové a psychiatři.
Maniak (jak se uvádělo ve vyšetřovacím spise) Byčkov vyrůstal v dysfunkční rodině a vychovávala jej svobodná matka.  V dětství míval stále jen hlad. Vyrostl a stal se z něj špatný a krutý člověk.
Podle jedné z vyšetřovacích verzí své ohavnosti dělal jen proto, aby byl lepší v očích své milované Světlany.  Podle místního tisku při výslechu přiznal, že vraždy mu dávali sebedůvěru a konečně neměl před svojí dívkou rozpaky. Dívka jej totiž často kritizovala za jeho jemnost a říkala o něm, že je moula.  A tak se ten moula rozhodl sníst lidské srdce a játra, aby jí ukázal, že je něčím jiným.

Podle právníků, pokud by byl Byčkov shledán lucidním, dostal by na doživotí. A jestli se nepřizná? Celou situaci na stránkách Pravda.ru okomentoval psychiatr PhD Igor Janusz:
„ Tyto šokující zločiny se překvapivě vyskytují zcela pravidelně. Dokonce v mnohem rozvinutějších zemích, než je Rusko. Zámořští kanibalové dokážou divy. V Rusku, věřte mi, je kanibalismus mnohem prozaičtější. Ale jeho rozsah je mnohem větší. Každý rok policie označí mnoho lidí za kanibaly. A to pouze v prokázaných případech.  Pro soud je mnohdy těžké kanibalismus prokázat. Obvykle se jedná o duševně nemocné občany.“

Skončí tito lidé vždy ve vězeňské cele? Kdepak. Velmi často se stává, že jsou odeslání na dobrovolnou léčbu do psychiatrických léčeben. V Rusku, je totiž mnohem lidštější přístup ke zločinům tohoto druhu než v jiných zemích.
Kanibalové, vrazi, jsou zavíráni do léčeben v Rusku pouze k vyléčení, nikoliv k trestu. Až se vyléčí, bude jejich trest znovu posouzen a ve většině případů končí kanibal na svobodě.
Je známo mnoho případů, kdy mentálně narušený sériový vrah kanibal byl prohlášen za zdravého a propuštěn na svobodu. Vraždil a jedl znovu. Nechápu proč. Vždyť recidiva u těchto patologií dosahuje 80%!! Což je všeobecně známá statistika. Myslím, že to ani vysvětlit nelze. Ani pochopit.

Co se v Penze stane s Byčkovem je těžké odhadovat. Je to otázka spíš pro právníky jak pro psychiatry. Úkolem lékařů je provést podrobné vyšetření.  A potom?

Co je s Alexandrem Byčkovem dnes?  Je to lepší nevědět? Nebo vědět? Je pro Vás nebezpečí přijatelné?

www.lidovky.cz/povolzsky-kanibal-dostal-dozivoti-dug-/zpravy-svet.aspx?c=A130322_145705_ln_zahranici_jv